Winnaars van het COC Songfestival

In 2019 beleeft het Nationaal COC Songfestival de 25 editie. Het is ooit begonnen als een knipoog naar het grote Eurovisie Songfestival. Aanleiding waren de teleurstellende vier punten van Willeke Alberti op het festival in 1994. Hierdoor moest Nederland een jaartje overslaan en bedacht COC Limburg als alternatief het Nationaal COC Songfestival. Inmiddels is het uitgegroeid tot een serieuze liedjeswedstrijd waar jaarlijks diverse regio’s aan meedoen en dat in de loop der jaren een scala aan diverse liedjes en artiesten op het podium heeft mogen verwelkomen.

Uiteraard zijn er geen verliezers. En meedoen is belangrijker dan winnen. Maar toch, de smaak van victorie... en dan die fijne wisselbeker. Hieronder een overzicht van de winnaars van het festival van de afgelopen jaren.

IMG_1788.jpg

2017 

COC Amsterdam won in 2017. Dana Petlan kreeg met het lied 'De Tijd' in totaal de meeste punten van de jury. De avond was een ware titanenstrijd van uitstekende deelnemers en liedjes die vanuit het hele land naar Groningen waren gekomen om hun regio te vertegenwoordigen. Juryleden Marga Bult, Maggie MacNeal, Dolly Bellefleur en Jacques d'Ancona waren kritisch maar regelmatig vol lof over de inzendingen. Na de zinderende puntentelling nam Dana trots de wisselbeker in ontvangst uit handen van de juryvoorzitter Jacques d'Ancona om deze het jaar erop bij de 24e editie te mogen overhandigen. Het winnende liedje is te downloaden via iTunes of te streamen via Spotify


15284867_1358531304177091_3436589651758251287_n.jpg

2016

COC Groningen & Drenthe won het festival in Utrecht. Het duo Het Verdriet van Drenthe scoorde de meeste punten met het door hen zelf gemaakte nummer ‘Bliep Bliep’ over een supermarktliefde tijdens de Hamsterweken. Er waren lovende woorden over de tekst, humor en muzikaliteit van het lied en de artiesten. Daarmee haalden de twee mannen het festival voor het eerst in jaren weer naar Groningen en Drenthe.

12359445_995420143833674_518564224_o.jpg

2015

Zanger PeeJee won namens COC Midden-Nederland met het nummer ‘Ga je mee?’ in een vol Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. In het winnende lied maakt PeeJee in gedachten mooie reizen en racet hij met zijn lief in een gele Deux Chevaux over bergweggetjes. PeeJee (Peter Jan Kok) werd begeleid door Gerrit van Balen en Tadjiro Velzel, twee muzikale helden uit zijn middelbare schooltijd.

pink rebels.jpg

2014
Sinterklaas was nog maar net vertrokken naar Spanje toen op 6 december 2014 het 20ste Nationaal COC Songfestival plaatsvond in 'Het theater aan de Parade' te 's Hertogenbosch. 13 acts streden om de eer en om met de wisselbeker naar huis te gaan. Na een spannende puntentelling bleken de 'Pink Rebels' met het lied 'Tolerant' namens COC Nijmegen de beste act van de avond. Het 21ste Nationaal COC Songfestival zal dus plaatsvinden in Nijmegen.  

 

gina2013.jpg

2013
In een bomvolle Bonbonnière in Maastricht won Gina (Yvonne Lawalata) namens COC Noordoost Brabant de finale met het lied “Oh De Liefde”. Ondanks het meeste aantal punten won COC Haaglanden niet, omdat ze werden gediskwalificeerd. De 19de editie werd gekenmerkt door de hoge kwaliteit van de ingezonden liedjes. 

P1070096.jpg

2012
Het Nationaal COC Songfestival werd op 17 November 2012 gewonnen door de inzending van COC Limburg. Ethique Gaylectronique won met het liedje 'Fatigay'. Na een avond vol met ballads zorgde deze mix van een Franse chanson met een dancenummer ervoor dat het uitverkochte Theater De Veste in Delft uit haar voegen barstte. 

Het festival werd vakkundig gepresenteerd door Margreet Dolman. 

2011_Winnaar_DWH.png

2011
Het nationaal COC songfestival werd 3 december 2011 gewonnen door de inzending van DWH/Outsite. Ali Gay en de homofiele medemensen gaven een spetterende show met het nummer 'Zóó Gay'. In een uitverkocht Spiegeltheater in Middelburg deden zeven deelnemers een gooi naar de eerste plek en de felbegeerde, doch enigszins apart uitziende, bokaal. Het bleef tot de puntentelling van vakjurylid Ron Link spannend wie de winnaar zou worden. Bij de laatste twee puntentoekenningen ging de strijd nog tussen Jessie Kleine van COC Haaglanden en Ali Gay en de homofiele medemensen van DWH, waarbij DWH uiteindelijk aan het langste eind trok.

2010
Vlissingen was op zaterdag 27 november 2010 wederom het decor van het 16e Nationaal COC Songfestival. Een geheel uitverkocht Arsenaaltheater zag hoe de Commissaris der Koningin, Karla Peijs, het festival opende, waarna de presentatrice Marga Bult direct haar songfestivalhit `Rechtop in de Wind ten gehore bracht. De Co presentatie werd door Tessa International vanuit de Pink Room gedaan. De vakjury bestond dit jaar uit Justine Pelmelay (deelneemster Eurovisie Songfestival 1989), scenarioschrijver Frank Houtappels (o.a. Gooise vrouwen, ´t schaep met de 5 poten en All Stars) en landelijk COC voorzitter Vera Berkamp. De uitslag was dit keer erg duidelijk, het Homojongerenplatform won het festival overtuigend, COC Haaglanden behaalde de 2e plaats en COC Nijmegen pakte het brons.2009 
In een nat en stormachtig Vlissingen werd op 28 november 2009 het 15e festival gehouden in het sfeervolle Arsenaaltheater, direct aan de Zeeuwse kust. Aansluitend werd het grootste holebifeest ooit gehouden in deze provincie op dezelfde locatie. Voor het eerst in de geschiedenis waren alle nummers zelf geschreven en maar liefst 10 van de 12 nummers had ook eigen gemaakte muziek. Kwalitatief een zeer sterk festival met wederom Tessa International als presentatrice en  Michelle (Eurovisie Songfestival 2001), Mathijs Vrieze en Marjon van Iwaarden als vakjury. De strijd ging vooral tussen COC Friesland, die de meeste punten kreeg van de publieksjury, en de debutanten Homojongerenplatform en Krijger-Zuiderwijkstichting. Uiteindelijk gingen Roy en de Mellebels namens de Krijger-Zuiderwijkstichting met de eer strijken. Zij zongen 'Van de mannen', een nummer over het openlijk uitkomen voor je homoseksualiteit. De tekst werd door Roy zelf geschreven en de muziek van René Stephan. De Krijger-Zuiderwijkstichting is gevestigd in Middelburg en eigenaar van het pand van COC Zeeland. Zo werd Zeeland, via een omweg, voor het tweede achtereenvolgende jaar winnaar.

2008
Op 6 december 2008 vindt het 14e Nationaal COC Songfestival plaats in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Het deelnemersveld bestaat uit maar liefst 17 organisaties waarvan de meesten een lied met roze rand insturen. Tessa International neemt na twee jaar sidekick spelen in de Pink Room de presentatie voor haar rekening, bijgestaan door Saman Waterval. Een deskundige vakjury bestaande uit Sipke Jan Bousema, Coot van Doesburgh, Gé Reinders, Jody Pijper en Lenny Kuhr beoordeelt alle liedjes en verdeelt samen met de publieksjury de punten. Na een zinderende puntentelling waarbij de strijd lijkt te gaan tussen Zeeland, Limburg, Haaglanden, Friesland en Zwolle, eindigt de Zeeuwse percussiegroep TRESJ met het lied 'Ik wil eruit!' als winnaar. Het festival gaat daarmee voor het eerst naar Zeeland.      

2007
Nijmegen kiest als lokatie voor het festival Theater de Lindenberg. Een spannende eindstrijd tijdens de puntentelling levert COC Limburg de overwinning op. Het festival is na jaren weer eens gewonnen door de initiatiefnemer van de liedjeswedstrijd en dat betekent dat in 2008 het festival weer terug gaat naar waar het begon: Limburg!

2006
Het is de nacht voor die andere heilige nacht: 23 december 2006. In het prachtige theater De Veste te Delft ontstaat tijdens de puntentelling een zinderende nek-aan-nekrace tussen de COC's van Limburg, Eindhoven en Nijmegen. Opnieuw is het de vakjury, ditmaal onder leiding van Jacques d'Ancona, die uiteindelijk COC Nijmegen unaniem op nummer 1 zet. Voor de tweede keer op rij behaalt de formatie Soulmates het hoogste aantal punten en deze keer lieten zij niets aan het toeval over. Liver dan live - op indrukwekkende wijze benadrukt door een driestemmig a-capellabegin - zingen zij de sterren van de hemel met het ontroerende 'Nooit meer verloren'. En zo kwam het feestje in 2007 alsnog naar... Nijmegen!  


2005 

Nadat COC Midden-Gelderland in 2004 het festival had gewonnen, is de vereniging aan de slag gegaan om de editie van 2005 voor te bereiden. Als theater werd het Amphion in Doetinchem geselecteerd. Hier vond op 5 november een zeer geslaagd COC Songfestival plaats. Er waren dit jaar 15 deelnemers waarvan 2 niet-COC’s. De presentatie was in handen van Marcel Kuijer en Gemma Glitter (Juliëtte de Wijn) en de vakjury bestond uit 4 bekende Nederlanders: Jeroen Kijk in de Vegte (RTL Boulevard), Cilly Dartell (SBS Shownieuws), Cornald Maas (songfestivalgoeroe) en Henk Krol (Gay Krant).

Tijdens de puntentelling bleek de publieksjury een duidelijke voorkeur te hebben voor het nummer ‘Ben je HO of ben je HE?’ dat door de gelegenheidsformatie Straight from the Closet (Delftse Werkgroep Homoseksualiteit) werd gezongen. De vakjury was echter minder enthousiast over dit nummer. Uiteindelijk gaven de punten van jurylid Cornald Maas de doorslag: Soulmates, de groep van COC Nijmegen, behaalde de overwinning met het lied ‘We’ll find a way’.

Het is 1 december 2005. In Delft dringt het bericht door dat COC Nijmegen is gediskwalificeerd omdat zij zich niet aan het reglement heeft gehouden. De consequentie is dat Straight from the Closet de 11e editie van het COC Songfestival heeft gewonnen en dat de volgende editie in de regio Haaglanden zal plaatsvinden.

2004 
Partycentrum Maresca in Utrecht was de place-to-be voor de finale van het 10e Nationaal COC Songfestival. Ruim 400 bezoekers zagen 14 deelnemers optreden. Het duale jurysysteem dat in 2003 was ingevoerd gold ook dit jaar. Ook deden er twee niet-COC’s mee. De door COC Midden-Gelderland afgevaardigde groep 2Blue wist met afstand dit festival te winnen met het nummer ‘Tweede ME'er van links’.


2003
COC Groningen & Drenthe ziet af van de organisatie van de finale in 2003. Zij kunnen niet voldoende financiën en vrijwilligers op de been krijgen. Zij gunnen COC Midden-Gelderland de eer van het organiseren.Theater de Junushof te Wageningen, alle 650 plaatsen waren uitverkocht, was gastheer van dit festival. Een recordaantal van 18 deelnemers beklom het podium. Royal Desire, afgevaardigd door COC Midden-Nederland, was favoriet met het nummer ‘Zomaar’.

2002 
Theater Odeon zindert van opwinding. De 500 bezoekers krijgen waar voor hun geld. Bijna lukt het Zwolle om het truukje van COC Midden-Gelderland in 1996/1997 te herhalen: het festival tweemaal achter elkaar winnen. COC Zwolle moest genoegen nemen met een tweede plaats en kon niet voorkomen dat True Colors van COC Groningen & Drenthe met het nummer ‘Show your heart’ met de eer ging strijken.

2001 
Kennemerland ziet af van organisatie en Nijmegen werpt zich opnieuw op. Voor de tweede opeenvolgende keer vindt het festival plaats in de Refter. Karen Punte en Marja van der Hulst vormen het duo Isis en zorgen met het nummer ‘Gebroken Licht’ voor een glorieuze overwinning voor COC Zwolle. 


2000 
'Even flink uitpakken', werd er in Nijmegen gedacht en de organisatie haalde alles uit de kast. Jos Zwart haalde met de ballade ‘Geen Spijt’ de eerste plaats, waarmee COC Kennemerland de winnaar werd.

1999 
Voor de eerste keer werd het songfestival gehouden in een heuse schouwburg. In de Deventer Schouwburg keek een afgeladen huis toe hoe 10 deelnemers hun best deden dit festival te winnen. COC Nijmegen afgevaardigde Hoogspanning met het nummer ‘Realiteit’ haalde de eerste plaats. Zij namen daarmee de finale van 2000 én presentator Albert Verlinde mee naar Nijmegen.

1998 
Een heuse klimschool in Arnhem was dit jaar de gastheer van de finale van het 4e Nationaal COC songfestival. Een kleine 350 bezoekers zagen Danny Ribbink met het nummer ‘Hij bekeek me’ met de winst aan de haal gaan waarmee de finale het volgende jaar door COC IJsselstreek zou worden georganiseerd. 

1997 
Popcentrum de Jacobiberg te Arnhem huisvestte het 3e COC songfestival. Met acht deelnemers en 200 bezoekers was dit een geslaagd festival. COC Midden-Gelderland kon zijn geluk niet op toen aan het einde van de avond bleek dat hun afvaardiging dat jaar, David Sandes en Martin Kappinga met het lied ‘Geef me een teken’ het festival in Arnhem wist te houden.

1996 
Een traditie was gezet en het festijn groeide al snel uit tot een populair evenement dat ieder jaar steeds meer belangstelling trok. COC Midden-Gelderland wist in 1996 dit festival in Maasticht te winnen met hun afvaardiging: Erik Derks met het nummer ‘Mijn lichaam ruikt naar jou’.

1995 
Nederland mag niet meedoen met het Eurovisie Songfestival. Willeke Alberti had in 1994 maar vier punten gehaald en dat betekende een jaartje overslaan. Een aantal vrijwilligers van het COC Zuid-Limburg besluit daarom voor het eerst een Nationaal COC Songfestival op te zetten. Naast Maastricht zijn er vier afdelingen vertegenwoordigd en zijn er een kleine 100 bezoekers. Henri in ’t Groen won dit eerste festival voor Maastricht met het nummer ‘Sorry, dat ik besta’ en dat betekende dat ook in 1996 het festival in het Zuiden des lands gehouden zou worden.