Editie 2017

Het Nationaal COC Songfestival 2017 werd gehouden op zaterdag 2 december in Grand Theatre Groningen (gelegen aan de Grote Markt 35 in Groningen). 

DeelnemersCollage.jpg

DEELNEMERS

Dit jaar deden twaalf deelnemers uit het hele land mee:

 

COC Amsterdam | Dana Petlan | De Tijd

Dana is 29 jaar en komt uit Amsterdam. In het dagelijks leven is zij barista en helemaal bezeten van koffie. Door de ziekte van haar moeder is ze gaan schrijven met als resultaat haar eigen nummer De Tijd. Haar doel is dan ook om te inspireren en vooral haar gevoel te uiten.

 

DWH Delft | Ankie van der Pas | Carmen

Ankie maakte al heel wat vlieguren in de muziek. Tijdens de jaren 80 was zij leadzangeres van Nederlands eerste vrouwensoulband Mama's Got a Headache, zong o.a. bij de formatie Flairck en had haar eigen (jazz)combo's en bands waarmee ze succesvol door binnen- en buitenland toerde. Ze hoopt met haar inzending bij te dragen aan de zichtbaarheid van lesbische vrouwen: in het algemeen, maar ook binnen gay scène en voor elkaar. Het zuidelijke Carmen vertelt het verhaal van een toen 15-jarige Ankie die voor het eerst verliefd wordt op, en verleid wordt door, een meisje. Een nooit te vergeten ervaring en een belangrijk 'turning point' dat voor velen in de zaal herkenbaar zal zijn.

 

COC Deventer | Mrs. Bo Rizz & The Pianoman | De Paraplu

Anja Dalhuisen en Kees Kuiper zijn al enorm lang vrienden en maken al net zo lang samen muziek. Anja zong al eerder backing vocals voor COC Deventer, maar deze keer krijgt ze alle ruimte in een liedje dat echt voor haar geschreven is. Onder de Regenboog gaat over de liefde voor haar kindje dat op zal groeien in een gebroken wereld. En eigenlijk nog over veel meer, maar dat kan ze het beste zelf voor je zingen.

 

COC Eindhoven en Regio | Vaud | Wild

De mannen van VAUD gaan in het Grand Theatre het lied Wild zingen. Wild is speciaal voor het COC Songfestival geschreven door Jerry ten Bhomer. Een lied dat gaat over de sensatie en de spanning die je ervaart als je die ene tegenkomt die je in vuur vlam zet.

 

COC Friesland | Hayo de Meer | Stop! Striking a Pose

Hayo woont in Drachten en zingt al zolang hij zich kan herinneren. Vanaf zijn 18de heeft hij dat gedaan in lokale musicals en bandjes. Na veel audities en optredens heeft hij het zingen een aantal jaren op een laag pitje gezet. Hij vindt het erg leuk en bijzonder dat hij nu op het podium bij het COC songfestival de draad weer mag oppakken en COC Friesland mag vertegenwoordigen. Stop! Striking A Pose is muzikaal gezien geïnspireerd op de pop/rock van de jaren 80. Een heerlijke periode met loeiende gitaren en gierende synthesizers met nummers die je heerlijk mee kan blèren. De tekst is een speelse aanklacht tegen de oppervlakkigheid van dating apps. Het is een fijne combinatie van een stijl die Hayo zelf lekker vindt om te zingen en een tekst die niet zwaar is maar waar wel degelijk een boodschap in verscholen ligt. 

 

COC Groningen & Drenthe | Vivian Majoor | Daughters of Bilitis

Vivian Majoor is een 23-jarige songwriter en multi-instrumentalist uit Groningen. Haar liedjes gaan over haar moeilijkheden in het dagelijks leven en zijn herkenbaar en altijd aangrijpend. Het nummer dat ze brengt, is Daughters of Bilitis. Het gaat over een organisatie, opgericht in 1955 door een lesbisch stel, die een veilige haven wilden creëren voor andere homoseksuelen. In die tijd was homoseksualiteit verboden en werden mensen op grond van seksualiteit opgepakt of mishandeld. De Daughters of Bilitis hebben gevochten voor alle rechten die ervoor zorgen dat LGBT-mensen nu in de Westerse landen tot op zekere hoogte in veiligheid en acceptatie kunnen leven. Dit nummer is een ode aan allen die ons voorgegaan zijn.

 

COC Leiden | Andre Anders | Altijd Positief

André is geen vreemde eend in de bijt met zijn theater, zang en tv ervaring en zelfs een eigen theaterproductie! Hij vertegenwoordigt COC Leiden met zijn zelf geschreven nummer Altijd Positief. Het nummer is uit het leven gegrepen en met een vleugje Paul de Leeuw weet hij de gevoelige snaar te raken.

 

COC Midden-Nederland | Jessie Kleine | Uit de Kast

Jessie is een zangeres pur sang. Vooral Nederlandstalige kleinkunst heeft haar hart gestolen, alhoewel jazz en pop sinds kort ook op haar muzieklijst voor komt. Tevens schrijft ze eigen teksten en muziek, zoals haar gekozen nummer Uit de Kast, het bouquetreeks verhaal over het uit de kast komen van een jong meisje dat volwassen wordt. Maar wel met een happy ending!

 

COC Nijmegen | Sher | De Bromvlieg

Gewapend met 4 andere muzikanten zal zij gaan strijden om een mooi plekje. Sher is 33 jaar, heeft geschiedenis gestudeerd en jarenlang in de horeca en als reisleider gewerkt, maar reist nu, samen met haar gitarist Pelle, dagelijks door het land om op te treden bij hele uiteenlopende festiviteiten, voornamelijk met zo gezellig mogelijke covers. Sher staat bekend om haar lage, hese stem, haar liefde voor wodka en glitterjurken en haar spraakwatervallen als ze eenmaal op een podium staat. Tijdens haar Nijmeegse inzending van dit jaar, laat ze haar eigen nummer De Bromvlieg horen en daarin kaart zij drie actuele thema's aan die voor velen een bekend probleem zijn. 

 

COC Noord-Holland-Noord | Storm3 | Kan Niet Meer

Kan Niet Meer is het nummer dat Storm3 ten gehore gaat brengen. Een nummer dat door henzelf geschreven en gaat over het toenemende geweld op de LGBT gemeenschap en wat doet met de gemeenschap. "Wij vinden het belangrijk dat hier aandacht een besteed wordt en hebben de emoties en gebeurtenissen gebruikt in ons nummer. Als gayboyband is het een eer en logische keuze om deel te nemen aan het COC songfestival, omdat het als een warm bad voelt en we iets voor onze gemeenschap kunnen betekenen." De band bestaat uit Devon Donovan, Koen van der Heide en Patrick la Lau.

 

COC Rotterdam | Wouter Huele | Roze Lentes Verliefd

Na een succesvolle comeback op het Nationaal COC Songfestival in 2016 heeft COC Rotterdam de smaak te pakken en stuurt een toegewijde vrijwilliger naar Groningen. Wouter Huele heeft in het verleden al eens op het COC Songfestivalpodium gestaan en nu is het wederom zijn moment om te stralen! Het Rotterdamse lied is vrolijk met een snufje hysterie, lentekolder en een flinke dosis rode wangen. Wouter gooit al zijn charmes in de strijd tijdens zijn optreden. Gerhard van Nimwegen schreef het lied, maar kan helaas zelf niet aanwezig zijn. Wouter draagt dit lied dan ook aan hem op.

 

COC Zeeland | O'Gay | Zeeuws Meisje

Deze gelegenheidsformatie heeft zich laten inspireren door al het goeds dat uit Zeeland komt. Ze brengen met het liedje Zeeuws meisje een ode aan Mientje die van poezen en mosselgeur houdt. Op een vrolijke en herkenbare melodie, meezingen mag!

 

koosvdplateringen.jpg

PRESENTATOR

De gastheer van de avond was Koos van Plateringen. Sinds 2009 is hij presentator van Shownieuws. Hij deed in 2016 mee met Expeditie Robinson en in 2017 met Dance Dance Dance. En hij is groot songfestivalfan.

Jury.jpeg

JURY

De juryvoorzitter was niemand minder dan Jacques d’Ancona (o.a. bekend van de Soundmixshow). Hij werd bijgestaan door Dolly Bellefleur (presentatrice, gastvrouw, rasartiest en hertaalster van Eurovisieliedjes), Maggie MacNeal (o.a. deelneemster Eurovisie Songfestival 1974 en 1980) en Marga Bult (o.a. deelnemer Eurovisie Songfestival 1987). De laatste twee artiesten traden uiteraard ook op.

MissNikiToday.jpg

AFTERPARTY

Na de zinderende show in het Grand Theatre was het tijd voor drank en dans! Met de winnaar, deelnemers, gasten en iedereen die maar wil, feestten we verder in het sfeervolle Platformtheater (Boterdiep 46 in Groningen). 

Er was een speciaal optreden van NIKI TODAY Miss Travestie Holland 2016. Met performances in zowel het Grand Theatre als na afloop op de zeer dansbare afterparty kon je haar (gelukkig) niet ontlopen. Dit glamorous theaterdier werd in 2016 Miss Travestie Holland en zingt als een broeds nachtegaaltje.

Zie ook: het Facebook event van de afterparty. 

141124-lijn.gif