Doel

In 1995 zong Henri in ’t Groen het lied ‘Sorry dat ik besta’ in het Maastrichtse Kumulus Theater. Hij won toen het eerste Nationaal COC Songfestival, een initiatief van een aantal vrijwilligers van COC Limburg. Het winnende lied, afkomstig uit de musical ‘Foxtrot’ van Annie M.G. Schmidt, verhaalt over het feit dat er geen of nauwelijks liedjes zijn over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. En dat homoseksualiteit in die zin in de muziekwereld niet bestaat.

In enkele jaren tijd groeide het festival uit tot een jaarlijks evenement waar een steeds groter aantal deelnemers, maar ook bezoekers en (lokale) media op afkwamen. Daarmee werd het het grootste (en mogelijk enige) evenement in Nederland waar het roze lied centraal staat. Dat wil zeggen: een lied met een thema dat te maken heeft met lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (een LHBTI-thema). Ook werd het festival steeds vaker gewonnen door liedjes waarvan zowel de tekst als de muziek zelf geschreven was. Het maatschappelijk belang van het festival is daarmee in de loop der jaren gegroeid.

Het COC Songfestival zet zich dus (in lijn met de doelstelling van COC Nederland) vanuit een creatief perspectief in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s) in Nederland door een breed podium te bieden aan tekstschrijvers, componisten en uitvoerenden. Doel van het songfestival is het genereren van een breed aanbod aan liedjes met een LHBTI thema.

Voor tekstschrijvers en componisten zijn er veel mogelijkheden om een lied voor het festival te schrijven. Daarbij hoeven de liedjes niet alleen te gaan over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. Rondom LHBTI bestaan immers diverse andere thema’s die zich uitstekend lenen. Zo kan het proces van coming out - het tegenover familie en vrienden er voor uitkomen – de inspiratie vormen maar ook meer sociale en politieke thema’s zoals discriminatie van en geweld tegen LHBTI. Een luchtig thema kan ook waarbij de LHBTI gemeenschap zichzelf op de hak neemt.

Meedoen

Voor 2019 zoeken we uiteraard nieuwe deelnemers. Overweeg je om mee te doen? Benader dan een COC-vereniging of andere LHBTI-organisatie bij jou in de buurt en geef je op voor een voorronde of selectie.