Doel

In 1995 zong Henri in ’t Groen het lied ‘Sorry dat ik besta’ in het Maastrichtse Kumulus Theater. Hij won toen het eerste Nationaal COC Songfestival, een initiatief van een aantal vrijwilligers van COC Limburg. Het winnende lied, afkomstig uit de musical ‘Foxtrot’ van Annie M.G. Schmidt, verhaalt over het feit dat er geen of nauwelijks liedjes zijn over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. En dat homoseksualiteit in die zin in de muziekwereld niet bestaat.

In enkele jaren tijd groeide het festival uit tot een jaarlijks evenement waar een steeds groter aantal deelnemers, maar ook bezoekers en (lokale) media op afkwamen. Daarmee werd het het grootste (en mogelijk enige) evenement in Nederland waar het roze lied centraal staat. Dat wil zeggen: een lied met een thema dat te maken heeft met homo-, en biseksualiteit (een LHBT thema). Ook werd het festival steeds vaker gewonnen door liedjes waarvan zowel de tekst als de muziek zelf geschreven was. Het maatschappelijk belang van het festival is daarmee in de loop der jaren gegroeid.

Het COC Songfestival zet zich dus (in lijn met de doelstelling van COC Nederland) vanuit een creatief perspectief in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Nederland door een breed podium te bieden aan tekstschrijvers, componisten en uitvoerenden.

Doel is het genereren van een breed aanbod aan liedjes met een LHBT thema.

Voor tekstschrijvers en componisten zijn er veel mogelijkheden om een lied voor het festival te schrijven. Daarbij hoeven de liedjes niet alleen te gaan over de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen. Rondom LHBT bestaan immers diverse andere thema’s die zich uitstekend lenen. Zo kan het proces van coming out - het tegenover familie en vrienden er voor uitkomen homo- of biseksueel te zijn – de inspiratie vormen maar ook meer sociale en politieke thema’s zoals discriminatie van en geweld tegen LHBT. Een luchtig thema kan ook waarbij de LHBT gemeenschap zichzelf op de hak neemt.

Meedoen

Het mooie Groningen is er bijna helemaal klaar voor! Jij ook? We hopen natuurlijk zo veel mogelijk zangvogels te mogen verwelkomen onder de Martinitoren op 2 december. We hebben inmiddels alle statuten en reglementen op een rijtje, dus het grote inschrijven kan beginnen...

VOOR DEELNEMENDE ORGANISATIES

Wat ontzettend fijn dat jullie je inschrijven voor het Nationaal COC Songfestival in het Grand Theatre in Groningen. Wij verheugen ons er ontzettend op om jullie te verwelkomen op 2 december.

Inschrijfformulier
Het inschrijfformulier staat inmiddels in Google Docs en is volledig online in te vullen. Stuur het uiterlijk voor 1 november aanstaande in. Klik hier voor de link. Deze opent zich in een nieuw venster.

Reglement Nationaal COC Songfestival & betaling
Met het invullen van het inschrijfformulier verklaar je ook akkoord te gaan met het reglement Nationaal COC Songfestival en de betaling ad. Euro 25,- per deelnemende organisatie. In het inschrijfformulier staat alle aanvullende informatie. Het reglement vind je hier: Reglement Nationaal COC Songfestival 2017.pdf

Jury
Elke deelnemende organisatie zorgt voor een jurylid. Het reglement jurering Nationaal COC Songfestival vind je hier: Reglement Jurering Nationaal COC Songfestival 2017.pdf

Vragen
Heb je vragen of opmerkingen mail ons dan gerust via martijn@cocgd.nl

We zien jullie inschrijfformulier graag tegemoet!

VOOR KANDIDATEN

Meedoen aan het festival kan door het winnen van een voorronde of door interne selectie bij een deelnemende regio.

Heb je een fantastische zangstem en wil je heel graag voor je regio uitkomen tijdens het Nationaal COC Songfestival? Meld je dan aan bij je eigen regionale COC of LGBT organisatie. Sommige COC's organiseren ook voorrondes. Dus meld je aan en wie weet sta jij straks te "shinen" op het podium in Groningen! 

141124-lijn.gif